Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

        Zo dicht mogelijk bij de natuur

 

Wij zijn niet biologisch, omdat we niet SKAL gecertificeerd zijn.                Wel werken wij zo dicht mogelijk bij de natuur. Voor ons betekend dit goede en natuurlijke zorg voor onze dieren, ons land en onze producten. Ik ben ervan overtuigd dat wij met name in de opfok van onze lammeren betere keuzes maken dan menig biologische boerderij.

Het betekent dat wij maar maximaal 70 melkgevende geiten in de stal hebben. Relatief veel ruimte voor de dieren in de stal beschikbaar hebben en ze natuurlijke zorg bieden, die in het bijzonder uit gaat van een preventieve werking, want dieren die niet ziek worden, hoeven ook niet met antibiotica behandeld te worden. 

Onze geiten zijn een onderdeel van onze familie. De boerderij is tenslotte een familiebedrijf. We hebben contact met ieder individueel dier, we kennen ze praktisch allen bij naam. Het zijn onze dieren, niet onze melkmachines.

Om de kudde zo gezond mogelijk te houden en zo weinig mogelijk 'stress' bij de geiten te veroorzaken blijven alle lammeren, dus ook de bokjes, na de geboorte bij de moeder, vrij in de stal lopen. De eerste dagen staan moeder en kind samen in de kraamafdeling, daarna gaan ze terug in de kudde. Het moederinstinct van een geit is zo ontzettend sterk dat we dit als enige verantwoorde keuze zien. Toch zie je dit maar op een enkel ander bedrijf in Nederland. Het is een zeer kostbare keus, maar wij zijn van mening dat de lammeren gezonder en sterker zijn en dus op den duur dit zelf weer terugverdienen.

De lammeren die wij houden om de kudde aan te vullen, blijven tot 12 weken bij de moeder drinken, daarna gaan ze naar de jongveestal. De lammeren, die niet in onze stal zullen blijven, waaronder ook alle bokjes, worden verkocht aan particulieren of met tien weken geslacht voor de verkoop van het vlees in onze winkel. De lammeren hebben tot dan toe enkel melk gedronken en meegegeten van het hooi. Onze lammeren krijgen geen krachtvoer. 

Het zelf grootbrengen van de lammeren, vinden wij de meest respectvolle oplossing, voor het inmiddels steeds groter wordende 'bokjes' probleem in Nederland. Het voor de slacht wegbrengen van de lammeren zijn voor ons de moeilijkste momenten van het jaar, soms zelfs met tranen die niet te bedwingen zijn. Toch zijn we blij met deze manier van werken. De tranen drogen weer op als we onze klanten blij maken met een bijzonder stukje vlees. Lees hier meer over ons vlees.

Voor ons betekent dicht bij de natuur ook zo natuurlijk mogelijk omgaan met het land. Het mest van de geiten gebruiken wij om het land te bemesten. Wij gebruiken geen kunstmest op het land en geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen in onze boomgaarden. Onze geiten eten alleen het gras van ons eigen land, of dat van bekende boeren in de buurt, waarvan wij weten dat er geen kunstmest wordt gebruikt. Douwe maait het dan zelf en laat het vervolgens persen.