Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

                                            "Als je wilt leren vloeken, moet je geiten nemen''

Wij zullen de laatste zijn om bovenstaande te ontkennen. Maar toch. Geiten zijn ontzettende slimme, ondeugende, eigenwijze, lieve, trouwe dieren.       Wij zouden ze voor geen goud meer willen missen.

In maart 2016 zijn wij begonnen met het verzamelen van geiten. Aanvankelijk alleen maar Toggenburgers, maar al snel zijn we overgestapt op de Franse Alpinegeiten.

Wij zijn helemaal verliefd op ze, Het zijn net hertjes en er zitten ware prinsessen en keizerinnen tussen, ze lopen met hun neus in de lucht. 

In onze stal staan momenteel 63 melkgeiten, 25 lammeren en twee bokken, Jessel en Max. De geiten geven gemiddeld 2,5-3 liter melk per dag. Daarmee zitten wij ver onder het landelijk gemiddelde van ruim 4 liter. Dit komt omdat wij niet het uiterste van onze geiten vragen en wij ook de keuze gemaakt om in het bijzonder de Franse Alpine geit te melken. Deze is kleiner van stuk dan de Hollandse melkgeit, waardoor ze ook minder melk geven. Echter is deze melk met zijn milde smaak beter geschikt voor de productie van kaas.

Ons fokbeleid is er op gericht om meer zuivere Alpine geiten in de stal te krijgen. De lammeren groeien op bij de moeder. Hierdoor zijn het sterke lammeren, zijn ze praktisch nooit ziek en zichtbaar vrolijk en speels tijdens het opgroeien.

Tijdens de aflammer periode is het altijd een behoorlijke drukte op het erf. Debby heeft een cursus 'verloskunde bij geiten' gevolgd en is dus 'hoofd' van de kraamafdeling. Druk, maar wel een van de mooiste periodes van het jaar. Iedere geboorte is bijzonder, ook al is het midden in de nacht!

Onze geiten worden het hele jaar rond 2x per dag gemolken, dat heet 'duurmelken'. De geiten hoeven dus niet net als koeien ieder jaar gedekt te worden. Een keer in de vier jaar is voldoende om de geiten aan de melk te houden.